Elektrikli Araçlar – Hybrid Seviyeleri

Günümüzün en gözde konularından biri olan Elektrikli araçları hep beraber tanıyalım. Elektrikli araçlar genel olarak 3 şekilde sınıflandırılırlar.
  • Hybridlik seviyelerine göre
  • Güç aktarım tarzlarına göre
  • Gücünü elde ettiği kaynağa göre
İlk olarak araçları Hybrid seviyelerine göre inceleyeceğiz.

Hybrid Seviyeleri
Hibridlik seviyelerine göre araçlar yukarıdaki kategorilere ayrılabilirler. Yukarıdaki şekilde de gördüğünüz gibi, Araçların hybridlik seviyeleri arttıkça, içten yanmalı motorlara olan ihtiyaç azalıyor ve de aracın verimi çok artıyor
  • Plug-in Hybrid:
Diğer elektrikli araç tiplerinden farklı olarak, araçlar sadece elektrik gücü ile çalışmaktadır. Sadece elektrik ile çalıştıkları için devasa bataryalara ihtiyaç duymaktadırlar ve de bu araçlar dışarıda elektrik yükleme istasyonlarına bağlanarak şarj edilmektedir. En büyük avantajları benzin ve dizel gibi yakıtlara ihtiyaç duymamaları ve de uzun mesafelerde kullanılabiliyor olmaları. İçten yanmalı motorları sadece jeneratör gibi kullanıp, aracın kullanım mesafesini arttırmaktalar.

Bu araç tipi çok ilerde kullanılan tek araç tipi olabilir diye düşünülüyor. (Motor sesi, motor çalışması, motor hissi hiçbir şey yok, benim kişisel olarak sahip olmayı istemediğim bir teknoloji)

Volvo V30’un Plug-in Hybrid versiyonunda 4 adet elektrik motoru mevcut, aracın arkasında büyük bir batarya (akü) var, bundan alınan elektrik gücü ile elektrik motorları tekerlekleri döndürüyor. Araçta 1 adet de içten yanmalı motor mevcut, aracın uzun yollarda elektrik ihtiyacını karşılamak için jeneratör olarak kullanılıyor.

Volvo V30 Hybrid
  • Full Hybrid (Güçlü Hybrid):
Bu elektrikli araçlarda, araç sadece elektrik gücü ile veya sadece motor gücü ile ya da her ikisinin karışımı ile hareket edebiliyor. Sadece batarya ile yapılacak hareketleri uzun süre yapabilmek için büyük miktarlarda bataryaya ihtiyaç duyuyor.

Elektrikli trenler, Toyota Prius ve Honda Accord Hybrid bu gruba örnek verilebilir.
Prius GT-300
  • Orta Seviye Hybrid
Orta seviye hybridlerde içten yanmalı motor temel güç kaynağı fakat elektrikli bir motor gerektiğinde devreye girerek motorun gücünü arttırıyor. Full hybride göre elektrik ihtiyacı daha az olduğu için bataryası çok daha küçük. Bu araçlara elektrikli araç demek doğru değil, elektrik destekli araç denmesi uygun olacaktır.

Motor ve şanzıman arasında bulunan elektrik motoru sadece ekstra güç vermek için değil, ayrıyeten motora ilk startı verebilmek için de kullanılıyor. Aynı elektrik motor start-stop için de kullanılabiliyor. Bu elektrik motorlarını bataryalarını, fren sırasında oluşan enerjinin geri kazanılması yoluyla üretilen elektrik ile doldurulabiliyor.

Günümüz Formula 1 araçları buna en güzel örnek.

Formula 1 Hybrid
  • Mikro Hybrid:
Bu tip araçlarda, büyük marş motorları kullanılıyor. Bu motorlar frenleme ve yavaşlama esnasında şarj ediliyor ve de motorun start-stop sisteminde kullanılıyor. Bu sayede aracın yakıt atmasına gerek kalmadan motor ilk çalıştırmayı yapıyor. Fakat bu araçların üzerinde herhangi bir elektrikli motor yok, bu sistem içten yanmalı motorun gücünü arttırmıyor.

Chevrolet Malibu Start-Stop serileri bu duruma güzel örnek.

Chevrolet Malibu Start-Stop

COMMENTS

Ad

Elektrikli Araç,2,Motor Teknolojileri,21,Savunma Sanayi,15,Yarış Sporları,11,
ltr
item
Motor Müdür : Elektrikli Araçlar – Hybrid Seviyeleri
Elektrikli Araçlar – Hybrid Seviyeleri
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9WnGJKuohxVwJpImjS5yDiGBqFySGceC2S7XMyxwoxTm5Yhn_8i9vu34-ut6w8J3PuP0q924Rc38m7MmMJlt3pJusxpYTBDDfuZQ9xcnVP1JQrk-zjr6lfufIn-jdk2RPDcAhYi7Qyx8/s640/Screenshot_6.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9WnGJKuohxVwJpImjS5yDiGBqFySGceC2S7XMyxwoxTm5Yhn_8i9vu34-ut6w8J3PuP0q924Rc38m7MmMJlt3pJusxpYTBDDfuZQ9xcnVP1JQrk-zjr6lfufIn-jdk2RPDcAhYi7Qyx8/s72-c/Screenshot_6.png
Motor Müdür
http://enginediaries.blogspot.com/2018/08/elektrikli-hybrid-araclar-1-hybrid.html
http://enginediaries.blogspot.com/
http://enginediaries.blogspot.com/
http://enginediaries.blogspot.com/2018/08/elektrikli-hybrid-araclar-1-hybrid.html
true
6040570501278657995
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Gör Devamı Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy