Otokar Cobra ve Motoru

Otokar Cobra


Cobra Otokar firması tarafından TSK ve EMN silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda 1997 yılında geliştirilen bir amfibi araç. Yüksek koruması ve hareket kabiliyeti ile Otokar Cobra ön plana çıkmaktadır. Otokar, İngiliz Land Rover araçları geliştirirken kazandığı deneyim ve tecrübe ile bu aracı üretmiştir.

Otokar Cobra iyi bir koruma sistemi olmasının yanında farklı görevlerde uygulanabilir olmasından dolayı tercih edilen bir araç olmuştur. Yüksek güç / ağırlık oranına sahip bir araç (30 HP / ton) olduğu için zırhlı araçlara göre çok atik bir araç. Hareket kabiliyetini daha iyi yapmak adına bağımsız süspansiyon sistemi, sürekli dört çeker, otomatik şanzıman, otomatik kilitlemeli ön ve arka diferansiyelleri ile tüm dünyada kendi sınıfında öne çıkmaktadır. Monokok yapısı ile mayın ve patlayıcılara karşı bu sınıftaki diğer araçlara göre çok başarılı bir araç. Karada hareket yeteneğinin yanında suda da gidebiliyor olması çok önemli bir özellik.

The Am General Humvee aracının şasesi ve bazı mekanik parçaları kullanılarak Otokar Cobra geliştirilmiştir. Fakat Otokar Cobra şu anda Humvee'lerden çok daha iyi bir araçtır diyebiliriz.
Humvee
Otokar Cobra gövde yapısındaki tasarım kolaylığı nedeniyle bir çok farklı görevde rahatlıkla kullanılabilir versiyonlara dönüştürülebilir.
  • Zırhlı genel maksat aracı
  • Zırhlı personel taşıyıcı
  • Zırhlı ambulans
  • Zırhlı keşif aracı
  • Zırhlı komuta kontrol aracı
  • Zırhlı muharebe aracı
  • Zırhlı silah platformu
Birleşmiş Milletler de Cobra kullanmaktadır
Otokar Cobra şu ana kadar bir çok farklı ülkeye satıldı ve satılmaya devam ediyor. Gürcistan - Rusya
savaşında ilk savaş deneyimini yaşayan Cobra, ününü dünyaya yaymıştır. Cobra kullanan ülkeler Azerbaycan, Moritanya, Cezayir, Bahreyn, Bangladeş, Gürcistan, Kazakistan, Kosova, Malezya, Maldivler, Nijerya, Slovenya, Pakistan, Peru, Türkiye ve Birleşik Arab Emirlikleri. Bunların yanında Rusya savaş sırasında el koyduğu 6 aracı kullanmakta ve de Birleşmiş Milletlerde de Cobra kullanılmaktadır.

Cobra Kazakistan
Gel gelelim kullandığı motor da Humvee'nin motoru. General Motors firmasına bağlı Detroit Dizel firmasının bir motoru, özellikleri ise;
  • 6.5 L hacimli OHV tipli eski bir motor
  • V8 konfigürasyonunda turbolu bir motor
  • Sıkıştırma oranı 20.2:1
  • Yakıt enjeksiyon sistemi elektronik fakat bildiğimiz günümüz sistemleri gibi değil, Ön yanma odasına püskürtülüyor yakıt ve hava ile karıştırılıp, ana yanma bölümüne alınıyor.
  • Motor 190 Hp gücü 3200 devirde veriyor
  • 521 Nm torka sahip olan motor bu torkunu 1800 devirde veriyor.
  • Maksimum motor hızı ise 4200 devir olarak geçiyor.
Detroit Dizel V8 6.5 L
Motorun biraz araştırınca görülen temel problemleri:
  • Ana yatakların yüksek termal yüklerde kırılması
  • Kranklarının ömürlerinin az olması
  • Enjektör pompalarının ömür problemleri
  • Silindir kafasının çatlaması

COMMENTS

Ad

Elektrikli Araç,2,Motor Teknolojileri,21,Savunma Sanayi,15,Yarış Sporları,11,
ltr
item
Motor Müdür : Otokar Cobra ve Motoru
Otokar Cobra ve Motoru
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1sOchucGQU-IEzHyI18AuGkre4QBupwkk3BhMYWa5hBtfCHUwyVDp5ALDkqQpMqNucGfHz1fZI_kdvy09DULPl2-Cmjw3Ln9b75Sfqw1Xla_maMIMg6f4ELUfuqHSogz27QbFBqYiI5I/s640/cobra-02.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1sOchucGQU-IEzHyI18AuGkre4QBupwkk3BhMYWa5hBtfCHUwyVDp5ALDkqQpMqNucGfHz1fZI_kdvy09DULPl2-Cmjw3Ln9b75Sfqw1Xla_maMIMg6f4ELUfuqHSogz27QbFBqYiI5I/s72-c/cobra-02.jpg
Motor Müdür
http://enginediaries.blogspot.com/2018/09/otokar-cobra-ve-motoru.html
http://enginediaries.blogspot.com/
http://enginediaries.blogspot.com/
http://enginediaries.blogspot.com/2018/09/otokar-cobra-ve-motoru.html
true
6040570501278657995
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Gör Devamı Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy